Introduktion till fysisk arbetsmiljö
Den fysiska arbetsmiljön handlar om sådant som fel temperatur, surrande bakgrundsljud, dålig luft och besvärliga arbetsställningar (Läs mer under ergonomi). Dålig fysisk arbetsmiljö kan leda till både olyckor och sjukdomar.
Exempel är:
Värme och kyla, drag
Buller och ljud: hörselskadligt ljud, koncentrationsstörande ljud
Luftkvalitet, ventilation. Damm, gas, lukt, föroreningar
Vibrationer, ex. vibrationer från handhållen maskin, helkroppsvibrationer från truck etc.
Fysisk riskmiljö, fallrisker, halkrisker, fallande föremål, vassa kanter, varma ytor etc.
Tunga lyft och andra ergonomiska aspekter (läs under ergonomi)
Risker inom fysisk arbetsmiljö
Riskfaktorer i den fysiska arbetsmiljön är vanligen förknippad med hur mycket och hur ofta man exponeras för faran. Vistas man en längre tid i en bullrig miljö, ökar risken för hörselskada, och arbetar man långa tider med samma ensidiga belastning ökar risken för belastningsskador.
För att förebygga skador bör man därför vara uppmärksam på tidiga signaler på ohälsa. Börjar det smärta i ex armar, rygg och nacke, bör man snarast se över om det går att göra åtgärder för att minska belastningen, minska tiden, ändra arbetsställning etc.
Arbetar man i miljöer där det bullrar mycket kan arbetsgivaren vara skyldig att erbjuda hörselkontroll för att säkerställa att bullret inte orsakar hörselskador.
I Arbetsmiljöverkets föreskrifter finns gränsvärden som anger hur mycket det får bullra, damma, vibrera etc. Överskrids dessa gränsvärden måste något göras.
I andra fall finns inga gränsvärden, och då behöver du som chef bedöma risken, och så långt som möjligt minska riskerna. Har du inte kunskapen behöver du anlita företagshälsovården eller annan expert.