Hoppa till innehållet?

Skyddsombudets ansvar

Arbetsmiljölagen säger att chefen ska samarbeta med medarbetarna kring arbetsmiljöfrågor, vilket oftast sker genom ett skyddsombud. Skyddsombudet utses av medarbetarna som deras representant, vanligtvis genom facket.

Skyddsombudet uppdrag är att företräda medarbetarna genom att:

Vaka över skyddet mot ohälsa och olycksfall och följa utvecklingen

  • Det innebär att hjälpa chefen att se vad som händer i verksamheten och göra chefen uppmärksam på brister som riskerar att skapa ohälsa eller skada medarbetarna

Övervaka och samverka så att arbetsgivaren uppfyller kraven i det systematiskt arbetsmiljöarbetet

  • Det innebär att stötta chefen vid undersökning, riskbedömning, ta fram handlingsplaner för åtgärder, och kontrollera att det blev som det var tänkt.

Medverka i skyddsronder och riskbedömningar

  • Det innebär att gå med och besvara frågorna i skyddsronden tillsammans med chefen, samt vara med och ta fram riskbedömning och handlingsplan för bristerna. Skyddsombudet bidrar utifrån medarbetarnas perspektiv vid riskanalyser.

Medverka vid förändrad verksamhet

  • Det innebär att delta vid planering och riskbedömning av förändrad verksamhet som omorganisationer, renovering av lokaler, arbetsmetoder, arbetsorganisation, planering vid ändrad verksamhet etc

Begära åtgärder (6.6a)

  • Det innebär att om skyddsombudet finner att något i arbetsmiljön kan innebära fara för liv och hälsa och att skyddsombudet inte har fått gehör för detta av sin chef, har skyddsombudet rätt att kräva en s.k. AML 6.6a-åtgärd. Skyddsombudet begär åtgärder för att uppnå en god arbetsmiljö. Chefen behöver redogöra skriftligt vad denne tänkt göra för att åtgärda riskerna. Om skyddsombudet och chefen samverkar som det är tänkt, behövs aldrig en 6.6a.

Skyddsombudsstopp (6.7)

  • Det innebär att om skyddsombudet upptäcker en risk som innebär allvarlig fara för liv och hälsa har skyddsombudet rätt att avbryta arbete. Det kallas skyddsombudsstopp (AML kap 6§7) Arbetet får inte upptas förrän skyddsombudet säger att faran inte längre kvarstår eller att arbetsmiljöverket säger att det är ok att uppta arbetet igen.

Skyddsombud har tystnadsplikt​​​​​​​

  • Det innebär att chefen ska kunna lita på att det som kommer fram i olika fall eller undersökningar inte sprids till obehöriga.